Hanne Vedel

 

Hanne Vedel overtog Spindegården i 1970 efter Paula Trock. I 1948 havde Paula Trock efter eget udsagn følt forpligtigelse til, at oprette Spindegården med formålet: ”gennem skabende arbejde og forsøg at højne den kunstneriske og faglige kvalitet for textiler af dansk spinding og vævning”. Idet pionerarbejdet havde vundet forståelse og skulle fortsættes, blev det i 1969 afgjort, at Hanne Vedel skulle overtage Spindegården.  

Hanne Vedel var da allerede en etableret væver med eget værksted i Aabenraa. 
Efter erhvervelse af svendebrev i 1951 efterfulgt af et par års studier i Finland, havde hun siden 1955 fremstillet og solgt tekstiler i hør, bomuld og silke. Duge i hør og beklædningsstoffer i bomuld blev solgt på Den Permanente Udstilling for Kunsthåndværk- og Industri og i Håndarbejdets Fremme. Unika-væv og Gabriel forhandlede hendes bomuldsgardiner og Kolding Hørfabrik fremstillede duge og grove broderistoffer i hør.

Ved overenskomsten mellem Paula Trock og Hanne Vedel i 1969 fik Hanne Vedel overdraget ophavsretten til alle Spindegårdens produkter. Det var derfor nødvendigt, at flytte Spindegården fra Askov til Aabenraa. Arkitekt Jens Dall tegnede Spindegårdens nye og større lokaler som opførtes på Lindsnakkevej i 1970-72. Produktionen af håndvævede gardiner fortsatte i mange år, men de blev senere industrielt fremstillet hos Schaumanns Klædefabrik i Haderslev, som også vævede møbelstoffer i Spindegårdens design, der blev forhandlet af Kvadrat.

I 50 år har Hanne Vedels arbejde vidnet om hvordan tradition kan forenes med nytænkning. Der er designet, udviklet og fremstillet et utal af håndvævede og industrielt fremstillede brugstekstiler og tekstiler til offentlige og private rum. Produkter der alle vidner om hvordan Hanne Vedel kombinerer kvalitet, funktion og æstetik. 
En kombination som genfindes i de mange specialopgaver som Spindegården/Hanne Vedel har løst i samarbejde med arkitekter og andre kunsthåndværkere.

Produktion

 

Spindegården har blandt mange andre designet tekstiler til Feldafing, et kursuscenter for Siemens i München, La Hulpe for IBM i Bruxelles, EU-domstolen i Luxembourg, Schæffergården i Gentofte, Amternes Hus og Højesteret i København, Danske Bank og Sønderjyllands Amtsgård. 

Siden 1965, hvor Hanne Vedel fik sin første kirkeopgave til Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa, har Spindegården fremstillet kirketekstiler. Antependier, altertæpper, messehagler og løbere i Hanne Vedels design kan ses i flere hundrede kirker især i Danmark. Blandt mange kan nævnes domkirkerne i Haderslev, Ribe, Maribo og Odense. Arbejdet er i blandt udført i samarbejde med billedhugger Erik Heide og konservator Jens Johansen.

Spindegården er fortsat rammen for udvikling og fremstilling af Hanne Vedels design. De håndvævede og industrielt fremstillede gulvtæpper – løbere i 100% ren uld forhandles fra Spindegården i Aabenraa og

Rud. Rasmussens Snedkerier i København. Tæpperne eksporteres især til Japan og Tyskland. 

Hanne Vedels design af møbelstoffer og gardiner fremstilles og forhandles af Kjellerup Væveri. Ud over salg i Danmark eksporteres stofferne til Japan, Tyskland, Sydkorea og Holland.

 Duge, servietter og viskestykker fremstilles og forhandles af Ekelunds Væveri, Horred i Sverige og fra Spindegården.